Cât de futuristă sau inutilă este încărcarea cu 200W a unui telefon: cine o aduce primul pe piață
Dacă tot fugim de telefoane groase sau foarte groase, s-a creat o competiție între producătorii de mobile referitoare la încărcarea rapidă. Pe de o parte, este în beneficiul utilizatorilor. Pe de altă parte, tinde să fie stupidă sau exagerată.
Cei mai mulți dintre noi își încarcă telefonul mobil cu o viteză de 5 – 10W. Aceasta este specifică majorității telefoanelor și, mai mult decât atât, cele mai multe încărcătoare de pe piață doar atâta energie electrică pot oferi. În cazul unora dintre cele mai scumpe telefoane de pe mapamond, precum Galaxy S21 sau iPhone 12 Pro Max, în condiții ideale sau cu costuri suplimentare, poți ajunge la 25W.
Aceste detalii de fond contează însă mai puțin pentru chinezii producători de mobile care își doresc enorm să se laude cu recorduri mondiale, cum este cazul Xiaomi. În luna mai a acestui an, Xiaomi a arătat un Mi 11 Pro care s-a încărcat de la 0 la 100% în doar 15 minute. Acea performanță impresionantă s-a datorat unei tehnologii intitulate Xiaomi HyperCharge de 200W. Ulterior, au ieșit la iveală mai multe detalii legate de acea demonstrație și nu toate au fost pozitive. De exemplu, telefonul folosit în demo avea un acumulator creat special pentru acel test de 4000 mAh, în contrast cu cei 5000 mAh din versiunea standard a aparatului. Mai mult decât atât, se uza destul de repede. După 800 de cicluri de încărcare, pierdea 20% din sarcina maximă.
Partea fascinantă este că s-ar putea să ajungă la utilizatori mai repede decât ai crede, poate chiar înainte de finele acestui an. Acest lucru va fi posibil datorită unui cip intitulat NuVolta NU2205 care facilitează încărcarea simultană a doi acumulatori la o viteză de câte 100W fiecare, pentru un total de 200W. Noul cip se află deja în fabricație, iar Xiaomi se pare că este primul client, deși are mari șanse să mai ajungă și la alți creatori de mobile.